A fost publicată in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 36 din data de 12.01.2021 Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începand cu data de 13 ianuarie 2021, precum si stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Începând cu data de 13 ianuarie 2021 se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă emitent GUVERNUL ROMÂNIEI şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
Datele la care nunțile nu se pot face în 2021.
- În toate zilele de post şi în posturile de peste an;
- În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 9-10 iunie; 19 – 21 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
- De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (8 martie – 9 mai);
- În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (22 iunie – 28 iunie);
- În Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august);
- De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
- În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
- În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).
Ce reguli trebuie să respecte organizatorii de nunți, botezuri sau alte evenimente
La fel ca și în anul precedent, românii vor fi nevoiți să respecte un set de reguli stricte atunci când organizează nunți, botezuri sau alte evenimente.
Mai exact, restaurantele, cafenelele, barurile și alte locații vor fi redeschise în timp scurt, însă nu se pot organiza nunți, botezuri și alte evenimente private. În ceea ce privește redeschiderea restaurantelor în care evenimentele trebuie să aibe loc, doar DSP-urile din localitate pot stabili acest lucru, în funcție de incidența numărului de infectări.
Astfel, într-o localitate unde rata de incidență a infectărilor e între 0 și 1.5 de cazuri la 1000 de locuitori, restaurantele vor funcționa cu o capacitate de 50%. Când situația devine mai complicată și cifra va fi între 1.5 și 3 la mie, acestea vor funcționa cu o capacitate de 30%.
De asemenea, conform hotărârii aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), evenimentele rămân interzise pentru a limita răspândirea coronavirusului. Totul s-ar putea schimba însă dacă numărul cazurilor de infectare va scădea în continuare. Rămâne de văzut ce noi hotărâri vor fi adoptate în perioada următoare și cum vor fi afectați tinerii care vor să se căsătorească sau care vor să participe la evenimente.